- sosstavds

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Versenyek Súťaže

Versenyek


A Leonardo da Vinci program az Európai Bizottság szakképzési együttműködési programja, amelynek célja a szakmai alap- és továbbképzés minőségének fejlesztése, valamint a szakmai képzéssel kapcsolatos újítások támogatása és a szakképzés nemzetközi jellegének erősítése.

A Leonardo program a szakismeret fejlesztését (különösen a fiatalok esetében), a folyamatos tanulást, a vállalkozói szellem ösztönzését, az innovációt és a nyelvtanulást helyezi előtérbe. Támogatja a szakképzés minden szintjének fejlesztését, a középiskoláktól az egyetemeken át a továbbképzésekig.

Iskolánk fogadóintézményként vett részt a programban a 2007 –es évben. A Franciaországból érkezett szakközépiskolások és a szakképzésben járatos kollégák fogadása kiváló lehetőséget nyújtott más munkakultúra, szakmai háttér megismerésére.

2007. április 16. és május 5. között 13 kőművestanonc és 1 szakoktató tartózkodott iskolánkban szakmai gyakorlaton a mobilitási program keretén belül Franciaország Rhône-Alpes régiójából /Lyon környéke/. Őket október 29-én egy újabb csoport követte. Ezúttal 16 ácstanonc és egy szakoktató Franciaország Île-de-France régiójából /Párizs környéke/.

Mindkét alkalommal az itt tartózkodás szerves részét képezték a különböző kulturális programok, kirándulások / Pozsony, Bécs, Budapest, Komárom, Győr, Bős/, melyeknek célja az volt, hogy vendégeink megismerkedjenek a környék nevezetességeivel és a helyi szokásokkal.

A közeljövőben további csoportok érkezését várjuk. Tárgyalásaink a francia partnerrel folyamatban vannak. Intézményünk célja, hogy küldő félként is részt vegyen a Leonardo programban.

E szakmai gyakorlatok előnye, hogy szakképzett, kiváló munkaerőt foglalkoztathat (a gyakorlatoknál általában intézményen belüli szakmai válogatás alapján döntenek a kiutazó személyéről) úgy, hogy lényegében semmilyen konkrét költsége nincs, hiszen a gyakorlaton lévő fiatal ösztöndíját a program adja (de természetesen a fogadó cég az ösztöndíjat kiegészítheti, vagy ingyen szálláslehetőséget, ellátást biztosíthat).


Magyarországi baráti iskoláinkkal karöltve évente megrendezzük a vízvezeték-szerelők, asztalosok és festők szakmai versenyét mindkét helyszínen egyaránt.

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz