- sosstavds

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Visegrad Fund V4

V4 Project - Projektismertető

A szárazépítő szakma oktatása a V4 országokban

(Projekt szám: 21520182 )

A szárazépítés viszonylag új szakmának tekinthető Közép-Kelet Európában, azonban a szakma oktatása mind a négy visegrádi országban eltérő módon valósul meg. Bizonyos politikai és gazdasági okok miatt a szárazépítő technológia a Nyugat-Európai országokhoz képest csak néhány évtizednyi lemaradással jelent meg a Visegrádi országokban és a képzés metodikája is különbözik mind a négy országban.  Néhány országban önálló bejegyzett szakma, és az oktatás már néhány éve, vagy csak mostanában kezdődött el.

Mivel a szárazépítő technológia műszaki követelményei világszerte azonosak, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a képzés követelményrendszere és módszertana a V4 országokban is összhangban legyen egymással. Ellenkező esetben a fiatal szakmunkások nemcsak saját hazájukban, hanem az egységes európai munkaerőpiacon is hátrányba kerülhetnek.

Projektünk célja ezért a szárazépítő szakma V4 országokban történő oktatásának összehasonlítása, egy a négy ország szárazépítő szakmunkástanulói közötti verseny megrendezése, valamint a V4 országok szárazépítő oktatásában meglévő legjobb példák összegyűjtése és közreadás volt.

A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap anyagi támogatásával valósult meg. (www.visegradfund.org)

Csehország

(CZ)

Műszaki, építőipari és közlekedés Szakközépiskola

(Liberec)

       Střední škola strojní, stavební a dopravní


www.sslbc.cz

Magyarország

(HU)

ÉVOSZ – Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége

(Budapest)www.evosz.hu

Lengyelország

(PL)

Lengyel Gipsz Szövetség

(Varsó)

Polskie Stowarzyszenie Gipsu

www.polskigips.pl

Szlovákia

(SK)

Építészeti Szakközépiskola

(Dunaszerdahely)

Stredná odborná škola stavebná s vjm

www.sosstavds.sk

V4 Projekt Események

Projektindító megbeszélés 2016. március 1. Liberec, Csehország

A partner szervezetek valamint a V4 országok szárazépítő szakképzésének rövid bemutatását követően a partnerek áttekintették és véglegesítették a projekt célját és az ehhez szükséges további teendőket. Meghatározták a tervezett szárazépítő szakmunkástanuló verseny feltételrendszerét (a lehetséges versenyzők körét, korhatárát, a versenyzők kiválasztásnak menetét, és a versenyfeladat jellegét, stb.) A résztvevők ezt követően megtekintették a Libereci Építőipari Szakiskolát.  


Szárazépítő Szakmunkástanuló Verseny
2016. április 18-20, Budapest

A V4 Szárazépítő Szakmunkástanuló verseny a magyar Nemzeti Szakmunkástanuló Versennyel (Szakma Sztár Fesztivál) egy időben Budapesten, a Hungexpo területén került megrendezésre. A rendezvényt több mint 15.000 látogató tanuló, tanár és szakképzési szakértő tekintette meg. A résztvevők a partnertalálkozón meghatározták a projektet bemutató kiadvány szerkezeti felépítését.

Partnertalálkozó 2016. június 9. Varsó, Lengyelország

A projektpartnerek kiértékelték a projekt eddigi eredményeit, összefoglalták a V4 országok szárazépítő gyakorlatának legjobb példáit, továbbá véglegesítették a készítendő angol nyelvű kiadvány addig elkészült részét, valamint a még tervezett fejezetek és a versenyről készítendő videofilm vázlatát. A projekt zárásaként a partnerek a kiadvány szövegét lefordították a négy tagország nyelvére és megkezdik a projekt eredményeinek terjesztését.


 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz